Hoppa till innehåll
Tags

Välförtjänt

5 oktober, 2010

Det glädjer mig att Robert G Edwards, alla ivf-barns urfader, får Nobelpriset.

Utan denna mans forskning, utan ivf, hade två av mina tre barn aldrig funnits.

Så tack, herr Robert G Edwards.

Tack för att mina barn fick bli två av 40.000 längtansbarn födda i Sverige, två av 4,3 miljoner i världen.

Samtidigt blev jag lite beklämd i morse när jag tittade på Nyhetsmorgon. Under en intervju med en ivf-familj beskrev pappan sin ett år gamla son med orden: ” Glad och han har helt normala värden och kurvor.”

Jag förstår honom och varför han svarade så. Han ville förstås förtydliga att sonen var helt normal, en helt vanlig unge, trots det faktum att han var resultatet av en befruktning i en kopp (nej, inte ett provrör).

För trots att ivf numer nästan tillhör vanligheterna, alla känner nån som gjort eller ska göra ivf, så är det för väldigt många något väldigt konstigt. Avvikande. 

Jag hade tyckt det var roligare om pappan beskrev sin son såsom han är. Men samtidigt förstår jag, det blir sådär ibland. Man känner ett behov att hävda det vanliga hos sitt ovanliga barn.

Så för att styrka denna pappa och intyga att även mina ivf-barn är helt normala i sin utveckling kan jag idag berätta att mitt ena ivf-barn på eget initiativ gått på pottan och kissat och bajsat. Och det två dagar före tvåårsdagen. Det var väl normalt så säg.

Annonser

From → IVF, Tvillingar

5 kommentarer
 1. Ribbolita permalink

  Välkommen tillbaka – du har varit saknad! Potta minsann -nej sånt trams håller tydligen inte våra barn på med… ; ) Antagligen för att de är ivf-ungar – det visste man ju att något skulle bli knas… 😉

 2. Petra permalink

  Ja i år ska jag fira nobelpriset lite extra!

  Men potta! Allvarligt! Seb är inte ens i närheten av att gå på pottan. Han springer iväg om man överhuvudtaget föreslår det och inte heller vill han vara nakenfis hemma utan det är ”hämta ny blöja mamma” så fort man försöker få honom att gå runt med barrumpa ett tag… Måste bero på IVF:en 😉

 3. Det måste bara vara en av dom bästa medicinska grejerna någonsin. Just nu sitter jag och njuter av mina underverk som röjer runt i köket. Snart 1 blir dom och det är full rulle nästan jämt. Superkul men minst sagt intensivt…

  Jättekul att hitta en blogg om en annan ivf-tvillingmamma! Har du några tips på vägen? Blir det enklare när dom blir äldre?

  Stor kram och ett sent grattis till dina underverk! Lisa

 4. Hej Lisa! Grattis till dina tvillingar! Jag vet inte om det blir lättare. Alla faser är annorlunda och har sina för- och nackdelar, som du säkert märkt. Lycka till med dina!

  lw

 5. Peki permalink

  På eget initiativ! 😮 Det måste varar för att h*n är ett IVF-barn. C har då inget intresse alls, så Petra, du har fattat det där fel vad gäller IVFen hehe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: