Hoppa till innehåll

Mitt sommarlov

18 juli, 2010

Nyss tillbringat en intensiv, härlig och svettig vecka på Gotland. Tre ungar, varav två solkräksjuka i omgångar, och så vi, mamman och pappan. Allesammans i en stuga i skogen, ett stenkast från havet. Myggor till förbannelse. Men lämnar man asfalten får man ju skylla sig själv. Ungarna höll oss sysselsatta med spyfester på nätterna och den där lata semestervilan som alla pratar om, den liksom uteblev.

Men det blev skitbra. Också. Det blev cirkusbesök, cykelturer, det blev sköna salta bad, det blev dyra restaurangnotor. Det sistnämnda löser vi sen, när hösten kommer. Såna är vi, såna har vi blivit, sån måste man vara som tvillingförälder (i alla fall till små såna). Man måste vara flexibel och man måste vara pragmatisk. Nån kväll försökte jag visserligen tappert koka makaroner i stugpentryt som var stort som en flygplanstoalett medan pappan jagade barn som rymde till skogs, åt varsitt håll. Men det gjorde vi inte om. Vi skulle ha semester var det sagt.

Jag njöt av att vara nära barnen på ett nytt sätt. Otvunget. Obråttom. Flipflops och tovigt hår. Vi kunde just sitta där i strandbrynet hur länge som helst och bygga sandslott. Skratta. Titta. Vara nära. Prata. Och så hände det: Den här veckan släppte språket för tvillingflickan. Plötsligt pratar hon hur mycket som helst. Härmar, säger efter. Det känns nästan som om vi den här enda veckan kom barnen närmre än vi gjort på hela våren när vi flaxat runt som knäpphöns.

Nu är vi hemma igen. Nu ska vi bygga. Eller pappan (inte pappa, pappan, som tvillingflickan säger och hon borde ju veta hur man säger) ska bygga. Jag ska passa barn, ha papiljotter i håret och koka sylt. Som vilken traditionell femtitalsfamilj som helst. Pappan bygger, mamma hushåller. Vi är en modern familj ser ni.

Så. Vad gör ni andra då?

Annonser
8 kommentarer
 1. Lisa permalink

  Jag sitter i varm lägenhet på andra våningen med stora fönster och balkong åt söder. För en vecka sedan fick jag ryggskott! Nu kan jag gå och stå, men min man ska vara hemma den här veckan medan jag är sjukskriven. Vi har nämligen en 6-månaders son!
  Lisa (som svarade på mail för länge sedan om tvillinggrejer, det bidde ”bara” en)

 2. Jag är uppvuxen så. Mamma var till och med hemmafru. Pappa byggde alltid. Vet inte hur han sade när det begav sig men nu ger han mamma massor av cred för att det blev något gjort. Vi har samma uppdelning hemma hos oss idag. Mannen bygger och frun tar sköter barn och hushåll. Skillnaden är kanske att vi pratar mer om att BÅDA uppgifterna är lika viktiga för att komma framåt? Annars är det nog lätt att byggnation och renovering blir en mansfälla, mannen förväntas kunna/vilja bygga – samtidigt som han ska ta sin del av hushållsarbetet.

 3. Ribbolita permalink

  Gotland låter lite som vår semester fast minus kräksjukan. Det är intensivt att ha semester med tvillingar. Man måste lösa situationen och innebär det krognotor så gör det. Rätt tänkt. Varför är det mannen som ska bygga och du som ska passa barn – varför hjälps ni inte åt med båda? Det är lätt att falla in i gamla mönster och så gör barnen som föräldrarna gör och så tror inte heller nästa generation tjejer att de kan bygga. Mitt mål är att börja lära mig. Att ibland vara den som hamrar, målar eller borrar. Att i vart fall försöka. Hur svårt kan det vara?! Men så tänker jag – uppenbarligen fungerar det inte för er och då är det ju så, men jag blir nyfiken på varför.

  • Ingen stor könsrollsfråga hemma hos oss detta, inget som vilar på gamla ”släkttraditioner”. Min sambo är visserligen uppväxt på liten ort med traditionella roller men själv har jag inget sånt arv, jag är uppväxt helt och hållet utan pappa, och far- och morföräldrar. Bygget är inne i ett så pass avancerat skede just nu (dra om avlopp och dra nytt vatten, sätta reglar för innerväggar och dra el) att jag inte har kunskapen helt enkelt. Visst skulle jag kunna lära mig men inte utan handledning och då är vi där igen – ingen som passar barnen under tiden. När det blir dags för målning och tapetsering är det däremot omvända roller.

   lw

 4. Absolut ingen könsrollsfråga hemma hos oss heller. Snarare uppdelat efter intresse och fallenhet. Hur nästa generation blir handlar nog mer om hur mycket de får vara med i respektive syssla och vad de tycker är kul. Vår tjej är mycket mer intresserad av att vara med och snickra än killen, trots att båda fått vara med snickar-pappa lika mycket.

 5. ribbolita permalink

  Sant. Viktigast att båda får lära sig. Det fick jag aldrig och då är det inte så lätt att bara kavla upp ärmarna. Och i för sig för att jag hade en pappa med tummen mitt i handen och inte för att jag blev särbehandlad i relation till min bror, men resultatet blev ju detsamma. Måla och tapetsera är inte heller fy skam och där hjälps vi också åt.

 6. Peki permalink

  Haha så har vi också!
  Pappan bygger och mamman hushåller alltså

  Vi brukar skämta om det ibland :-D. Det är inget könsrollstänkande alls, det är bara det att mannen bygger betydligt bättre hus och snabbare än jag. Och vill man få ett kök med vatten och avlopp så är det inte mycket att fundera över. Putte har sin pappa till hands och kontakten blir jättebra även om det är hans mamma lagar mat.

  Fast ibland behövs dubbla arbetare så häromdagen satte mamma och pappa fuktspärr i taket medan Putte satt på betonggolvet och skapade små installationer av sågspån och dräneringsgrus och byggde torn av avsågade reglar. I stället för att peta på sågar, sortera om all spik och slå hammaren i isoleringen som han annars gärna gör 😮

  Dessutom har jag målning av 800 m panel att se fram emot…

 7. Missetass permalink

  Jag kokar fiskfond med klämmor i håret, pappan jobbar så svetten lackar och barnet far runt, runt som en jehu i huset och babblar så jag får sår i öronen.
  Axplock ur dagens verklighet i vår lilla ankdamm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: